Kari Kulmala Turvallisuus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys

Kuka hoitaa susiasiat kuntoon?

Ministeri Tiilikainen olisi voinut tehdä historiaa, mutta niin ei käynyt suden kannanhoidollisessa metsästyksessä. 53 suden kaatolupa halveksii susialueilla asuvia ihmisiä, metsästäjiä sekä vapaaehtoisesti Tassu-suurpetojärjestelmiin tehtyjä kirjauksia. Vaarassa on myös suurriistavirka-apu SRVA. Sitä ei osaa kukaan muu tehdä kuin siihen koulutetut ja ammattitaitoiset metsästäjät. Kuka sen tekisi ellei metsästäjät?  

Julkisen vallan tehtävänä on huolehtia kansalaisten turvallisuudesta. Ihmisiä on suojeltava, mutta samalla on varmistettava luonnon ja sen monimuotoisuuden säilyminen. Tällä hetkellä viranomaisten, päättäjien ja kansalaisten näkemykset susien aiheuttamista ongelmista ja niiden hoitotavoista ovat kaukana toisistaan.

Jossain pitää kulkea raja suden oikeuksien ja paikallisten ihmisten oikeuksien välillä. Suden paikka tulee jatkossakin olla metsässä ja sudella tulee olla luontainen pelko ihmistä kotaan. Toisenlainen käyttäytyminen ei ole normaalia ja tällainen susi on arvaamaton ja vaarallinen.

Tällä hetkellä susi ei enää pelkää ihmistä. Pihasusien määrään voidaan vaikuttaa tehokkaasti vain luvanvaraisella metsästyksellä. Mikäli sudet tottuvat siihen, että ne saavat liikkua rauhassa pihapiireissä, ne hankkivat ruokansa sieltä. Metsästämällä voidaan vaikuttaa paitsi susikannan kokoon, myös susien liikkeisiin. Kun susi kokee olonsa turvattomaksi pihoissa, se pysyy sieltä poissa. Susi on fiksu eläin ja oppii nopeasti mitä saa tehdä ja mitä ei.

Esim. Lieksan kaupunki maksaa lasten ylimääräisistä, susista johtuvista koulukyydityksistä 11 000 euroa kuukaudessa, koska sudet ovat liikkuneet useita kertoja pihapiireissä. Lieksa kaupunki on ymmärtänyt susivaaran oikein ja reagoinut asiaan turvallisuusnäkökulma edellä. Mielestäni näiden kuljetusten oikea maksuosoite ei ole Lieksan kaupunki ja sen veronmaksajat vaan Suomen valtio tai luonnonsuojelujärjestöt, jotka ovat epäonnistuneet suurpetopolitiikassaan, erityisesti suden kohdalla.

Olen tehnyt toimenpidealoitteen eduskunnassa, että suden metsästys olisi kiintiöimätöntä eli metsästykseen ei tarvittaisi erillisiä kaatolupia. Metsästys tapahtuisi kokeiluna vuosi kerrallaan ja se olisi rajattu nimettyihin kuntiin Kiteen ja poronhoitoalueen välisellä alueella ja tarvittaessa myös Sisä-Suomessa. Mielestäni nykyinen suden kannanhoidollinen metsästys ja sen 53 suden kaatomäärä ei riitä susimäärän vähentämiseen.

Tämä liitteen mukainen uutinen ei ole enää edes uutinen:

http://yle.fi/uutiset/3-9377779

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eli tarkoitus olisi laillistaa salametsästys joillakin alueilla!

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Ei tällä ole mitään tekemistä salametsästyksen kanssa joka on rikos.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lapissa hoitavat susia Nitrotableteilla ja niitä saa Eestinapteekeista ilman preseptiä.

Kiitos ennakkosensuuristasi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Edelliset 46 lupaa johtivat 75 suden hävittämiseen joista ainakin 11 alfoja, joita ei pitänyt tappaa, koska johtajien kaataminen hajottaa laumat. Lisäksi syrjäkulmien sisäsiittoiset kusipäät, eli nämä Kulmalan "ammattitaitoiset metsästäjät" hajottivat koirilla ajamalla susilaumoja ennen metsästysaikaa. Nämä yhdessä vain pahensivat ns. pihasusiongelmaa, mikä epäilemättä oli tällä rikollisella roskaväellä nimenomainen tarkoituskin. Tämän törkeän tempun Riistakeskuksen palkalliset petovihaajat sitten palkitsivat myöntämällä tälle kierrokselle vielä enemmän lupia.

Ja yksi hyväkäs vielä kehtaa vinkua, että liian vähän on lupia. Olet kyllä törkeän härski tyyppi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Erikoisasiantuntijana lausunto kaipaa tarkennusta, missä ja minkärotuisilla "koiralaumoilla" susia on ahdisteltu ?

Sulo Suhonen

Kiitoksia Esa Mäkinen kaapin raotuksesta, joka on tännä tarkoitushakuisa asiasisältö virheitä. Yrität kirjoituksellasi mielikuvamanipuloida IHMISIÄ uskomaan höpön pöppöö ideologiaanne. Onneksi sakinne ulkopuolella pysyttelvät ovat alusta pitäen ymmärtäneet, kuinka keinoja kaihtamatta yritätte neliöstä tehdä palloa, ja mustasta valkoisen.. Yleensä kirjoituksillanne vahvistatte käsitystä missä kantimissa nykysuomen luonnonsuojelu on ja lepää, UHKAILUN VÄÄRISTELYN ja VALEHTELUN kantimissa. Siksi jättäkää luononsuojelu sellaisten käsiin, jotka ymmärtävät luonnossa eläinten välisen BALANSSIN merkityksen... Karavaani kulkee ja KOIRAT haukkuu ei provosoivilla mielipiteillänne ole mtn merkitystä... Joten HAPPY NEV YEAR!

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Paljonkos niitä susia on Suomessa? 200-300? Viidenneksen kaataminen kannanhoidollisessa tarkoituksessa ei ole tarpeeksi?

Joskus suojelijat ampuvat pahasti yli.

Näköjään niin tekevät myös metsästäjät.

:(

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Mikäli Suomessa olisi tuo minimimäärä susilaumoja eli 20 ja jokainen susilauma tekee keskimäärin viisi pentua, ei mielestäni susien määrä ole uhattuna tuolla 53 suden kaatomäärällä.

Jos tarkoituksena on vähentää susien määrää, tulee suden kaatolupia saada lisää.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Onko tarkoituksena, tai edes tarpeena vähentää susien määrää? Eikö ne pitänyt vain opettaa karttamaan ihmisiä ja pihoja?

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala Vastaus kommenttiin #9

Kerrotko kaima, miten sinä hoitaisit sudet pois pihoilta ja opettaisit ne karttamaan ihmistä?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #12

Eipä se ainakaan laumat hajottamalla ja niiden alfat surmaamalla onnistu...

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala Vastaus kommenttiin #14

Kun lauman johtaja on poistettu, tulee hyvin pian uusi tilalle. Sama käytäntö on myös nisäkkäällä nimeltä ihminen.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomessa eläintensuojelu on aina ollut outoa. Voit mennä metsään, kävellä 100km löytääksesi yhden ainoan metson ja ampua sen ilman sanktioita. Mutta kävele kymmenen metriä kotioveltasi ja ammu yksi naakka viidenkymmenen linnun parvesta niin sakko napsahtaa. Ja metsollahan on luonnon kannalta tärkeä asema, naakat ovat käytännössä siivekkäitä rottia.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Eläintensuojelu on todellakin erikoista. Samaan aikaan kun susi on maailmanlaajuisesti elinvoimainen, niin metsäpeura on maailmanlaajuisesti yksi uhanalaisimmista lajeista. Metsäpeuraa on vain vähän Venäjän puolella ja Suomessa, muualla sitä ei ole. Metsäpeurakanta on vähenemässä koko ajan ja siihen ei ole syynä liikenneonnettomuudet vaan Suomessa harjoitettava suurpetopolitiikka, erityisesti suden osalta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mielestäni nykyinen suden kannanhoidollinen metsästys ja sen 53 suden kaatomäärä ei riitä susimäärän vähentämiseen."

Toivottavasti olet oikeassa. Olisi suotavaa pyrkiä kasvattamaan susikantaa Suomessa. Oletko edes varma, että kaatomäärän määrittelyn yhteydessä olisi oltu niin juntteja, että määrää olisi tarkoitettu saada vähennetyksi? Jos näin, niin parempi olisi, että joku tekisi lakialoitteen suden täydellisestä rauhoittamisesta, ainakin muutaman vuoden ajaksi.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Susi on ollut vuosikausia lähes rauhoitettu ja nyt saamme nauttia koko Suomessa sen päätöksen hedelmistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ikävä kyllä minä en ole toistaiseksi saanut osakseni yhtään sellaista hedelmää. Olisi niin mielenkiintoista joskus nähdä edes yksi uljas susi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Metsästäjät, metsästäjät susiasiat hoitaa kuntoon.

Toimituksen poiminnat