Kari Kulmala Turvallisuus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys

Terveisiä vankilasta!

  • Ovi sulkeutui edessä ja takana!
    Ovi sulkeutui edessä ja takana!

Ovi sulkeutuu takanani klo 07 saaden aikaan erikoisen metallisen äänen. Ovet ovat lukossa takana ja edessä, eikä minulla ole omia avaimia. Olen Pohjois-Karjalassa, Pyhäselän vankilassa! Onnekseni vapautumispäiväksi on minulle sovittu tulopäivä. Vankilassa olevat elinkautisvangit eivät vielä tiedä milloin he vapautuvat. Muilla vapautumispäivä lienee tiedossa.

Sovin etukäteen vankilan johdon kanssa, että voin tutustua yhden työpäivän ajan vankilamaailmaan, vankeihin, vankilan työntekijöihin sekä heidän päivätoimintaan. Voin jo tässä vaiheessa kertoa, että amerikkalaiset elokuvat ja uskomukset ovat kaukana suomalaisesta vankilatodellisuudesta. En voi kuitenkaan kertoa kaikkea tänään näkemääni tai kokemaani suojellakseni vankeja sekä vankilan työntekijöitä. En voi esim. kertoa, keitä vankeja näin päivän aikana. Täällä ei ole vankeina kuitenkaan mitään partiopoikia tai -tyttöjä, sen voin luvata. Monta vankia olen tänne poliisina itsekin toimittanut. 

Aamupalan jälkeen työtä tekevillä vangeilla alkaa työvuoro, joka kestää aamupäivällä kolme tuntia ja jatkuu mahdollisesti iltapäivällä kolme ja puoli tuntia. Työstä maksetaan palkkaa alle euro tunnissa. Ellei halua tehdä työtä, sekin on mahdollista. Silloin vanki on yleensä omassa sellissään tai opiskelee.

Ruoka vankilassa oli erinomaista kotiruokaa, perunaa, jauhelihakastiketta, salaattia, maitoa ja mehua. Kysyn yleensä aina uudessa ruokapaikassa ruuan alkuperää, niin nytkin. Sain vastauksena sen olevan Rikosseuraamusviraston kilpailuttamaa. Kilpailutus tehdään siis etelässä, joten mistään Pohjois-Karjalassa tuotetusta lähiruuasta ei ole välttämättä kysymys. Peruna on saamani tiedon mukaan tuotu todennäköisesti Hollannista. Järjetöntä sanon minä! Valtion virastojen tulee olla esimerkkinä lähiruuan suosimisesta sekä ruuan alkuperämerkinnöissä. Tällaiseen on saatava muutos pikimmiten! 

Tutustuin vangin selliin. Vangeilla ei ole välttämättä omaa yksityishuonetta vaan hänellä saattaa olla sellikaveri. Tietokonetta tai kännykkää ei vangeilla ole käytössä. "Kolikkopuhelin" löytyy eteisen seinästä ja tietokoneen käyttö on rajoitettua. Yleensä televisio huoneessa on, mutta ei välttämättä esim. dvd-laitetta. Huoneet olivat kohtuullisen siistejä, lukuun ottamatta ns. matkahuonetta, joka oli edellisen asukkaan jäljiltä osittain rikottu.

Sain myös haastatella vankeja, joilla on taustalla erittäin vakavia henkirikoksia ja osa heistä kuuluu oikeuden mukaan järjestäytyneeseen rikollisjärjestöön. Yhdellä oli rangaistuksena ns. pyttytuomio eli hänen on istuttava koko tuomionsa pääsemättä ehdonalaiseen vapauteen. Toisella oli rangaistuksena elinkautinen, joka Suomessa tarkoittaa keskimäärin 14,7 vuoden vankeustuomiota.  

Suurin osa vangeista on päihde- ja moniongelmaisia ja siksi päihdekuntoutuksella on keskeinen merkitys sekä vankilassaoloaikana että vapautumisvaiheessa. Riittävät päihdepalvelut ja ennalta ehkäisevä työ vähentävät myös vankilaan uudelleen joutuneiden määrää. Valitettavasti päihdekuntoutusohjelmien kehittäminen ei ole enää ollut vankeinhoidon keskiössä, kuten oli vielä vuosituhannen vaihteessa. Tähän on yksinkertainen selitys, vankiloiden resurssit on ajettu erittäin ahtaalle. Tällöin esim. kuntouttavat toiminnot ovat erittäin haasteellista toteuttaa. Myös eduskunnan oikeusasiamies on ottanut tähän seikkaan kantaa ja todennut, ettei vankeuslakiin kirjattua oikeutta osallistua sellin ulkopuoliseen toimintaan kyetä toteuttamaan lain edellyttämällä tavalla resurssien puutteen vuoksi.

Näen kuitenkin, että kuntouttavasta toiminnasta ei tulisi tinkiä. Vankilat ovat suurimpia päihdekuntoutuslaitoksia ja vankilaan päädyttäessä päihdekuntoutus on vangille ainutlaatuinen mahdollisuus uuteen elämään. Suurena ongelmana on myös se, että vapautuvalle vangille ei löydy asuntoa jolloin rikoskierre helposti jatkuu. Tässä tarvitaankin avuksi esim. Pohjois-Karjalassa toimivaa, erinomaista KRIS-toimintaa, joka auttaa päihdeongelmaisia vapautuvia vankeja uuteen alkuun.

Haastatteluissa huomasin myös, että vankilan ulkopuolella oleva perhe tuo toivoa vangille paremmasta elämästä. Se motivoi vankia käyttäytymään paremmin, jolloin on monesti myös mahdollisuus vapautua aikaisemmin.

Vankilan toiminnassa kaiken keskiössä tulee olla turvallisuus. Kyse on henkilökunnan sekä vankien turvallisuudesta. Nykyinen hallitusohjelma lisää vankien määrää, koska tavoitteena on väkivalta- ja seksuaalirikollisten tuomioiden kiristäminen. Seuraavien vuosien aikana Rikosseuraamuslaitoksesta säästetään edelleen. Pidän tällaisia säästöjä erittäin vakavana kaikille vankiloissa olevien turvallisuudelle. Säästöohjelmat on lopetettava.  

Pyhäselän vankila on muutamaa paikkaa vaille täynnä, ja koko ajan olisi uusia vankeja tulossa. Jokainen vanki maksaa yhteiskunnalle noin 200 euroa/päivä eli vuodessa noin 75 000 euroa. Vankien määrää olisi tarpeen vähentää, erityisesti ulkomaisten vankien osalta. Vankeja on koko Suomessa n. 3000, joista ulkomaisten vankien osuus lisääntyy koko ajan. Tällä hetkellä heitä on n. 16 – 18 % kaikista vangeista. Ulkomaisista vangeista neljäsosa on virolaisia. Heidät olisi helppo palauttaa turvalliseen kotimaahan, jolloin kustannukset Suomessa vähenisivät.

Tuomittujen siirtämistä Euroopan unionin sisällä sääntelee vapausrangaistusten vastavuoroista tunnustamista ja täytäntöönpanoa EU:ssa koskeva puitepäätös (2008/909/2011). Viro on implementoinut edellä todetun puitepäätöksen. Lakia on voitu soveltaa Suomen ja Viron välisissä siirroissa vuoden 2015 alusta lukien. Lain mukaan tuomion antanut valtio kuitenkin itse harkitsee, esittääkö se tuomitun siirtämistä. Tietoni mukaan virolaisia vankeja on palautettu Viroon todella vähän joten tässä olisi tehostamisen paikka.

Mielestäni vankien siirtoa tulee pitää esillä jatkuvasti maiden kahdenvälisissä tapaamisissa ja tehostaa siirtoinstrumenttien käyttöä.

Lisäys 3.3.2017 Rikosseuraamusvirasto ilmoitti tiedotteessaan, että he käyttävät vankilaruuassa vain kotimaista perunaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>.... Lain mukaan tuomion antanut valtio kuitenkin itse harkitsee, esittääkö se tuomitun siirtämistä...

ooo

Arkijärjellä ajatellen heidät pitäisi siirtää kotimaahansa. Miksi näin ei tehdä?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ovat hyviä tietolähteitä Suomen viranomaisille ja tuon takia voi olla henki uhattuna kotimaansa vankilassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Pyhäselän vankila on muutamaa paikkaa vaille täynnä, ja koko ajan olisi uusia vankeja tulossa. Jokainen vanki maksaa yhteiskunnalle noin 200 euroa/päivä eli vuodessa noin 75 000 euroa. Vankien määrää olisi tarpeen vähentää, erityisesti ulkomaisten vankien osalta."

Vankien määrän kasvua tulisi rajoittaa seuraavilla keinoilla:

1. Kuolemantuomio (välittömästi toimeenpantava) tulisi säätää murhille ja tapoille välittömästi. Itsesuojeluna tehdyistä tapoista ei tulisi tietenkään rangaista kuolemantuomiolla.
2. Ns. jalkapantarangaistusta tulisi soveltaa laajemmassa mittakaavassa.
3. Ulkomaankansalaiset rikoksentekijät tulisi karkoittaa lähtömaihinsa välittömästi elleivät ole syyllistyneet kuolemantuomion ansaitsemiin rikoksiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Vankilan toiminnassa kaiken keskiössä tulee olla turvallisuus. Kyse on henkilökunnan sekä vankien turvallisuudesta. Nykyinen hallitusohjelma lisää vankien määrää, koska tavoitteena on väkivalta- ja seksuaalirikollisten tuomioiden kiristäminen. Seuraavien vuosien aikana Rikosseuraamuslaitoksesta säästetään edelleen. Pidän tällaisia säästöjä erittäin vakavana kaikille vankiloissa olevien turvallisuudelle. Säästöohjelmat on lopetettava. "

Nuo ovat rikoksia johon kannattakin ottaa kiristävä linja. Suomessa huumetuomiot ovat aina kovia, miksi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Perunatkin Hollanista? Olisko halvempia kuin meidän tuilla tuotetut perunat?

On täys ylläpito,lämpimät ateriat useampaan kertaan päivässä .
Ei tarvitse seistä Hurstin leipäjonossa jonottamassa -30% Saarioisten maksalaatikoita ,joita sitten kylmissään lämmittää microssa.
Kannatasko keskittyä niiden oloihin jotka ei riko lakeja n.280 000 toimeentulotukeaan Kelasta odottavien aterian ja lääkkeitensä saantiin ?

Siinä moni köyhän lapsiperheen lapsi lähtee ilman aamupalaa kouluun tyhjällä vatsalla .

lainaus:
"Työstä maksetaan palkkaa alle euro tunnissa. Ellei halua tehdä työtä, sekin on mahdollista. Silloin vanki on yleensä omassa sellissään tai opiskelee.

Tuokin "valinnanvapaus" on otettu Kelasta tukeaan odottavalta työttömältä pois.Orjatyö lailla 0 euron palkalla ,tai 487e/kk leikataan 40% .PS Jari Linström ja Ps Stvm ministeri P.Mattilan toimesta.

"Puheet on puheita Persuillakin ,mutta "teot" ratkaisee"! Niinpä.

Poliittinen "arvovalinta" mihin keskittyy päättäjänä ollessa. Ei tullut "vapahtajaa" köyhille persuista,vaikka niin luvattiin -15 ennen vaaleja.

JK.Onko tulossa hyvä äänisaalis ko.vankilasta?

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Pertti Väänänen: 1. Kuolemantuomio (välittömästi toimeenpantava) tulisi säätää murhille ja tapoille välittömästi.

En itse suosi kuuolemantuomion palauttamista. Siitä on monesta maasta huonoja kokemuksia, eli on teloitettu myös syyttömiä. On myös hyvä, että kun suomalainen poliisi piirittää tappajaa jossain päin Suomea, voi piiritettävä ajatella, että hänelle on pahimmassa tapauksessa tulossa vain elinkautinen, ei kuolemanrangaistusta. Se luo siis jonkinlaista toivoa piiritettävälle. Helpottaa samalla poliisin neuvottelutyötä.

Marja-Liisa Kalkela - Yritä pysyä asiallisena kommentteinesi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mikä tuossa oli asiatonta?
Työtön 487e/kk
Vanki 6 000e/kk

"työssäkäynnin" ehdot kummallakin "samat" tukea vastaan?

Ontuu nuo Persujen ja kepulaisten ministerien selitykset työttömät "taakkana" veronmaksajille.

Toimituksen poiminnat