Kari Kulmala Turvallisuus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys

Supikoirasta tuli lainsuojaton

Pitkäaikainen toiveeni erämiehenä ja luonnonsuojelijana toteutuu. Tein eduskunnassa 2.2.2016 toimenpidealoitteen Suomeen kuulumattomien vieraspetojen pyynnin tehostamiseksi sekä viimeksi 27.6.2017 kirjallisen kysymyksen toimenpiteistä supikoiran vähentämiseksi luonnosta. Ministeriön päätöksen mukaan vuoden 2019 alusta supikoira poistetaan riistaeläimistä ja rinnastetaan rauhoittamattomaan eläimeen.

Supikoiraa pidetään nykyään kotimaan luonnon tuhoisimpana vieraslajina. Suomen luontoon pesiytynyt vieraslaji, supikoira, onkin päätynyt 19.6.2017 Euroopan komission mustalle listalle eli merkityksellisten haitallisten vieraslajien luetteloon. Metsästäjät ovat odottaneet supikoiran hävittämiseen uusia, tehokkaampia keinoja, mm. keinovalon sallimista metsästyksessä. Myös taajamista ja kesämökeiltä supikoiria voisi toimenpidealoitteeni mukaan poistaa turvallisesti elävänä pyytävillä loukuilla, jopa ilman metsästyskorttia.

Mielestäni maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on erinomaisesti ymmärtänyt supikoiran haitallisuuden. Vastauksessaan 14.7.2017 kirjalliseen kysymykseeni ministeri toteaa, että supikoira tullaan vuoden 2019 alusta poistamaan metsästyslain 5 § kohdassa tarkoitetuista riistaeläimistä ja tullaan samalla rinnastamaan rauhoittamattomaan eläimeen. Tämä tarkoittaa, ettei supikoiran pyydystämiseen ja tappamiseen tarvitse enää suorittaa metsästäjätutkintoa eikä tarvitse olla riistanhoitomaksua maksettuna. Lisäksi alueen omistajalla tai haltijalla on oikeus pyydystää tai tappaa alueellaan oleva supikoira. Tämä oikeus hänellä on silloinkin, kun metsästysoikeus alueella on metsästysvuokrasopimuksella luovutettu toiselle.

Lisäksi supikoiralle tullaan laatimaan vuoteen 2019 mennessä hallintasuunnitelma, jossa pyritään löytämään ne alueet, joilla supikoiraa tulee erityisesti vähentää tai levinneisyyttä rajoittaa. Mielestäni tämä päätös on kokonaisuutena vuoden luonnonsuojeluteko, joka parantaa oleellisesti muun muassa vesilintujen elinolosuhteita lintuvesillä sekä kosteikoilla. Minulle riittää hyvin, että supikoiria on jatkossa vain turkistarhoilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Muutamat pienpetojen aktiivimetsästäjät ovat olleet minuun yhteydessä viime vuosien aikana ja ihmetelleet, eikö tälle asialle todellakaan voi tehdä mitään. Monenlaisia pienpetojen pyyntikilpailuja on järjestetty, mutta supikoiran kanta ei tunnu vähenevän.

Muun muassa Sakari Paunilan kanssa keskusteltiin asiasta ja tehtiin yhdessä toimenpidealoite eduskunnalle mm. valon käytöstä supinmetsästyksessä. Nyt kun supikoira ei vuoden 2019 jälkeen ole riistaeläin, ei tarvitse valon käytön laillisuuttakaan kovin paljon miettiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät ne supikoirat mitenkään minun elämääni ole häirinneet. Mikä on se ongelma?
Kuinka kauan eläimen tulee olla elellyt Suomen luonnossa ennen kuin se katsotaan lajina Suomen luontoon kuuluvaksi? Supikoira on näköjään vähän kuin Lupiini.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

On tässä maailmassa muitakin kuin sinä ja lajitoverisi. Supikoirat aiheuttavat vahinkoa vesilinnuille, jotka eivät ole sopeutuneet tähän saalistajaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Supikoirat aiheuttavat vahinkoa vesilinnuille ..."

Vesilinnuille ... no siinä tapauksessa pitää muuttaa kantaani.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Luulisin että yksi asia mikä katsotaan syyksi supikoirien pitämiselle poissa Suomesta on vesikauhu. Supikoirat levittävät sitä tehokkaasti kaikkien niitten tietojen mukaan mitä olen supikoirista kuullut. Toinen syy on tietenkin varovaisuus, koska on vaikea arvioida uudesta eläinlajista jo tiedossa olevien lisäksi aiheutuvia ongelmia etukäteen.

Tähän mennessä supikoirat eivät ole minunkaan elämääni häirinneet. Täällä kaupungissa voi kulua vielä monia vuosia ilman että yhteenkään törmää. Niin, elleivät eläinten oikeuksia tekosyynään käyttävät ihmiset päästä lähiseudulta suurta määrää supikoiria häkeistään.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tuhoavat metsäkanalintujen munat ja poikaset. Vaikkei metsästäisikään niin metso ja teeri ovat hienoja lintuja jos niitä näkee muuallakin kuin maalauksissa.
Meillä oli vielä viime syksynä hyvä supikoirakoira joka tappoi parhaana syksynä parikymmentä ihan vaan rouhasemalla niskan poikki. Nyt laitan kanuloukun kunhan kerkiän kun koiraa ei enää ole.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Porokoirani on myös tehokas, niin supikoirien kuin minkkienkin suhteen.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Tuhoavat metsäkanalintujen munat ja poikaset. Vaikkei metsästäisikään niin metso ja teeri ovat hienoja lintuja jos niitä näkee muuallakin kuin maalauksissa."

Kyllä ainakin täältä meidän kulmilta nuo metsäkanalinnut hävisivät paljon aikaisemmin kuin supikoira ilmestyi kuviin. En toki vastusta vieraslajien hävittämistä suomalaisesta luonnosta mutta silloin pitäisi ohjelmaan ottaa myös ne kasvit. Itseäni häiritsee suunnattomasti enemmän tienvarsia "koristavat" lupiinitiheiköt kuin silloin tällöin vilahtava supi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #33

Olet oikeassa siinä että metsäkanalinnuilla on myös paljon muita vaikeuksia kuin supi mutta se ei kuitenkaan vähennä supin aiheuttamia tuhoja.

"Itseäni häiritsee suunnattomasti enemmän tienvarsia "koristavat" lupiinitiheiköt kuin silloin tällöin vilahtava supi."

Supihan on kyllä ihan söötin näkönen elukka ja kaunishan se on lupiinikin. Molemmat olen pyrkinyt omilta mailtani hävittämään. En kyllä rakasta ohakkeitakaan. Lupiinin kanssa tilanne on nyt hyvä mutta supin kanssa olen vaikeuksissa. Rautatien "perkele" tuli meillekin muutaman kilometrin päähän kolmisenkymmentä vuotta sitten ja se toi lupiinit riesaksemme. Osa ihmisistä katsoo aiheelliseksi myös niitä levittää ihan tarkoituksella.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Stalinin puna-armeijan Suomi sai vielä torjuttua, mutta supikoirille emme voineet mitään.

Nyt on vastaiskun hetki koittamassa. Aloitettakoon kannan vähentäminen jo valmiiksi vangituista ja häkkiin teljetyistä yksilöistä vapauttamalla ne kärsimyksistään.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Austraalian armeija hävisi emuille, kannattaa googlata "Emu wars". Ei kannata vielä hävetä kun on surkeampiakin suorituksia olemassa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Pohjanmaan turkistarhaajat ovat olleet tässä asiassa hävytön viides kolonna. Ensimmäiset supidesantit ovat olleet sekä tarhakarkulaisia että itärajan ylittäneitä.

Toivottavasti supien pyydystäminen onnistuu, mutta asiassa ei saa sortua eläinrääkkäykseen, vaikka sääntely nyt väheneekin. Esimerkiksi elävänä pyytävää häkkiä tai loukkua täytyy kyllä seurata päivittäin. Eläimen (loukkuun voi joutua muukin kuin supikoira) näännyttäminen ansassa on kiellettyä.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#17

Juuri näin, ja myös kotoperäisiin lajeihimme lukeutumattoman minkin kohdalla.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Kiitos infosta, Kari. Tärkeää luonnonsuojelutyötä uv-ryhmältä ja hallitukselta!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eiköhän tällä supikoira-lailla hallitus kuittaa onnettoman sote-sekoilunsa ja sen uv-ryhmä näytä voimansa valtakunnallisessa päätöksenteossa.

P.S. Supikoira ei perustuslakiin taida pystyä vetoamaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

ammutaan sukupuuttoon. Voidaan sitten ylpeillä ettei tuhonnot koko luontoa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Millähän tavalla metsästäjätutkintoa suorittamaton aikoo pyydystämänsä supikoiran lopettaa?

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Niko; kesämökkiläinen voi esim. omalla tontillaan vähentää supikoiria loukulla ja supikoiran jäädessä loukkuun pyytää metsästäjän tai aseen omistajaa paikalle. Loukussa supikoiran voi viedä vaikka muualle lopetettavaksi. Metsästäjä tai aseen omistaja siis lopettaa supin. Tällä tavoin voidaan supikoiria vähentää vaikka kaupungeissa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oukkei, hyvä jos näin eikä lainsuojaton kuitenkaan saa mitä tahansa villin lännen kohtaloa epämääräisillä lopetustavoilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Joku kesämökkiläinen varmasti upottaa loukun supikoirineen laiturin päästä veteen ja käy juomassa aamukahvit ennen kun palaa nostamaan loukun vedestä.

Onko tämä sallittua ?

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Ajatuksesi että metsästäjä tulisi paikalle lopettamaan supikoiran asianmukaisesti ei tule käytännössä onnistumaan ja tulevaisuudessa vielä vähemmän, kiitos mm. ylitiukkojen aselakien.

Raaka todellisuus tulee olemaan, että supikoiria jätetään kitumaan loukkuihin, niitä lopetetaan ammattitaidottamista turhaa kärsimystä aiheuttaen. Haavoittuneita ja kituen kuolevia supikoiria tulee olemaan paljon luonnossa. Eläinrääkkäystapaukset tulevat lisääntymään paljon.

Tällaisia erittäin ikäviä seuraamuksia tulee seuraamaan tästä sinun aloitteesta.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #30

#30

Eläinsuojelulaki kieltää myös supin lainvastaisen kohtelun.

Supikoira aiheuttaa merkittävää haittaa maamme lintukannoille. Kumpaa haluatte ensisijaisesti suojella, maamme kotoperäisiä lintukantoja vai maahamme kuulumatonta vieraslajia, supikoiraa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #34

Se että sopia pyydettäessä vältetään tarpeetonta kärsimystä ja lopetus hoidetaan asianmukaisesti ei ole joko-tai-kysymys.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Supikoira on erittäin haitallinen pesärosvo monien kotoperäisten lintulajien pesintää ajatellen. Sitä ei ole enää mahdollista merkittävästi vähentää koko Suomesta, mutta ainakin tärkeiden pesimäalueiden ja lintusaarten ympäristöstä supikoirakantoja tulisi saada vähennettyä.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Supikoirasta ei ole tullut lainsuojatonta. Supikoiraa kuten muitakin eläimiä Suomessa koskee eläinsuojelulaki joka kieltää turhan kärsimyksen aiheuttamisen eläimille.

Vaikka vierasperäisten lajien kannanhoito on osaltaan tarpeellista eläinsuojelun näkökulmasta on ongelmallista saattaa supikoira tilaan jossa kuka tahansa saa supikoiria tappaa. Tulee olemaan useita tapauksia missä supikoiria tapetaan turhaa kärsimystä aiheuttavasti(eläinrääkkäys) ja jätetään kitumaan luontoon yms. tämän uudistuksen jälkeen.

Tämä on todella ikävä seuraus tästä lakimuutoksesta ja epäilenpä että tätä puolta asiasta ei ole otettu riittävästi huomioon kun asiaa on valmisteltu.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Uusi eläinsuokelulaki on eduskunnassa käsittelyssä, joten eiköhän tähänkin asiaan silloin vielä palata. Kuten Teemu kirjoittaa, laki koskee myös supikoiraa ja kaikenlainen asiaton supikoiran tappaminen on kielletty.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Minulle on tullt tässä tasaisesti useita yhteydenottoja tämän Kulmalan "supikoirien tappoaloitteen" tiimoilta, että mitä teidän persujen kansanedustajat taas hölmöilevät. Olen toki korjannut että Kulmala ei ole perussuomalainen ja voisit Kari päivittää tiedon myös tänne blogisi tietoihin.

Mutta itse asiasta, niin eräs kommentoija laittoi linkkiä liittyen vieraslajeja koskeviin tutkimuksiin. Otitko Kari huomioon nämä tutkimukset aloitetta tehdessäsi? Alla lainaus asiaan liittyen:

" Vieraslaji supikoiran levittäytymisen alkuvaiheissa mielikuvissa eli näkemys lajin suuresta haitallisuudesta alkuperäislajistolle. Aihetta selvittäneiden tutkimusten tulokset eivät kuitenkaan ole Suomessa vahvistaneet tätä mielikuvaa kuin osittain. Saadut tulokset eivät myöskään ole yksiselitteisiä, vaikkakin valtaosassa tutkimuksia supikoiralle ei ole osoitettu merkittäviä vaikutuksia paikalliseen lajistoon, muutamia alueellisia poikkeuksia lukuun ottamatta. Supikoiran ei ole voitu osoittaa kilpailevan minkään alkuperäisen lajin kanssa, vaikka kilpailu olisi alkuperäisten keskikokoisten nisäkäspetojen ravintovalikoiman päällekkäisyyksin perusteella teoriassa mahdollista. Paikallisesti ja erityisesti saariympäristössä supikoiran saalistuksella on epäilty olevan vaikutusta osaan paikallisesta lintulajistosta sekä sammakkoeläimiin. Manneralueilla sekä ravintokoostumustutkimukset että petopoistokokeet ovat pääosin kumonneet supikoiran negatiivisen vaikutuksen riistaeläinlajeihin. Osassa petopoistokokeita tiettyjen seurannassa olleiden lintulajien runsaudet jopa pienentyivät supikoiratiheyksien pienentyessä, ja kasvoivat yhdessä supikoiratiheyden kasvun kanssa. Koska supikoiran ravintovalikoima voi vaihdella suuresti, on mahdollista että supikoiran saalistuksen vaikutuksessa voisi olla suuria alueellisia eroja. Paikallisesti ja erityisen herkillä alueilla supikoira saattaa olla vaaraksi tietyille vesilinnuille ja sammakkoeläimille."

http://www.vieraslajit.fi/lajit/MX.46564/show

Toimituksen poiminnat