Kari Kulmala Turvallisuus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys

Arktinen vesistö muovivapaaksi

Suomen pitää Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana tarttua muoviongelmaan. Suomen olisi saatava puheenjohtajakaudella yhteinen päätös muovimateriaalien vähentämisestä arktisella alueella. Muovipussit, kertakäyttöastiat, muovipullot ja muut muoviset säilytysastiat on nykyään mahdollista korvata esimerkiksi puupohjaisella kuidulla. Suomessa tällainen puu- ja selluloosapohjainen kehitystyö on jo erittäin pitkällä.

Meriin arvioidaan päätyvän vuosittain jopa kymmenen miljoonaa tonnia muoviroskaa. Muovi aiheuttaa noin miljoonan merilinnun kuoleman vuodessa. Kalastukselle, merenkululle ja turismille aiheutuvat kustannukset lasketaan miljardeissa.

Pienet muoviosat eli mikromuovi päätyvät omaan ravintoketjuumme kalojen ja muiden vesissä elävien lajien kautta. Tällä hetkellä Suomeen tuotavan tuontikalan osuus on yli 80 prosenttia ja siitä noin 50 prosenttia tulee Norjasta. Arktisten vesistöjen laatu tulee huomioida tämänkin vuoksi entistä paremmin.

Muovihuoli koskee myös Itämerta. Rannoilta löytyy esimerkiksi muoviteollisuuden raaka-aineina käyttämiä muovipellettejä ja muuta muovijätettä. Itämeren roskaamista ei ole saatu kuriin. Itämerikin vaatii toimia. Mutta hyödyntäkäämme nyt asemamme Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana ja ehdottakaamme toimia muovisaasteen vähentämiseksi. Mikään maa ei pysty yksin voittamaan muovijäteongelmaa. Se vaatii kansainvälistä yhteistyötä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hyvä ja kannatettava tavoite.

Mutta olisiko hyvä sitä ennen saada sellainen sopimus että sinne ei enää upotettaisi käytettyjä ydinreaktoreita ja ydinkäyttöisiä käytöstä poistettuja sukellusveneitä ja muuta radioaktiivista roinaa?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Muutama käytöstä poistettu ydinreaktori meren pohjassa on aivan minimaalinen ongelma kaikkialle leviävään muoviin verrattuna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset