Kari Kulmala Turvallisuus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys

Ahvenanmaa reagoi susiin heti

Ahvenanmaalla on tunnetusti oma itsehallinto, joten siellä ei noudateta Manner-Suomen lakeja ja linjauksia. Heillä on siten oma lainsäädäntö muun muassa metsästyksen ja kalastuksen osalta. Viimeisin Ahvenanmaan maakuntahallituksen linjaus on, että kotieläinten omistajat saavat suojella eläimiään, mikäli susi hyökkää niiden kimppuun. Suden saa tappaa myös muu henkilö kuin kotieläinten omistaja. Toukokuussa annettu päätös on voimassa tämän vuoden elokuun loppuun saakka.

Ohje koskee tilanteita, kun susi on hyökännyt kotieläimen kimppuun tai on selvää, että se sen kohta tekee. Tällaiseksi tilanteeksi tulkitaan muun muassa se, että susi on kotieläinten aidatulla alueella. Suden tappamisesta tulee Ahvenanmaalla tehdä välittömästi ilmoitus poliisille ja maakuntahallitukselle. Manner-Suomessakin suden saa pakon edessä ampua, mutta asiasta tehdään aina jälkeenpäin poliisitutkinta.

Tähän asti Ahvenanmaalla ei ole ollut omaa susikantaa. Viimeksi susihavainto Ahvenanmaalla tehtiin kuusi vuotta sitten. Susiasiat ovat alkaneet kiinnostaa ahvenanmaalaisia enemmän, kun viime talvena heille siirtyi jäitä pitkin susia ja esim. lampaiden laidunkausi on juuri alkanut.

Susi on Ahvenanmaallakin Manner-Suomen tavoin rauhoitettu ja molempia koskevat samat EU:n direktiivit. Mielenkiintoiseksi maakuntahallituksen päätöksen tekee se, että heillä ongelmaan reagoidaan heti eikä odoteta ensin, mitä vahinkoa sudet mahdollisesti tekevät. Manner-Suomessa toimet susiongelman suhteen ovat olleet lähinnä pelkkää näpertelyä, vaikka suden aiheuttamat vahingot ovat kiistattomia. Toivottavasti Ahvenanmaa näyttää mallia myös merimetso- ja hyljeongelman suhteen. Pelkästään rauhoitusajan muutos niiden osalta ei ole riittävä.

Lähteet:

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.234138

https://yle.fi/uutiset/3-10137302

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ahvenanmaalla on tunnetusti oma itsehallinto"

Suomella tunnetusti ei ole enää itsehallintoa.

Juha Hämäläinen

Mitättömiä ovat Ahvenanmaan ongelmat. Lähinnä naurettavia. Jos se ensimmäinen susi uisi joskus taas saaristoon niin tarkka virkamies on hoitanut pykälät kuntoon ja hukka voidaan muitta mutkitta ampua.

Pateettista. Ihmiset ne Suomessa se ongelma ovat itselleen ja luonnolle eivätkä metsän harvat elukat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Manner-Suomessa pitäisi menetellä niin kuin Ahvenanmaallakin - jos vain direktiivit sallivat. Sudet eivät kuulu laidunmaille, eivätkä pihapiiriin. Kyllä ammuttujen susien tilalle tulee uusia Venäjän susireservaatista.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Venäjän ja Suomen raja on tässäkin mielessä varsin erikoinen. Suomessa sudet suojellaan hengiltä ja Venäjällä niistä maksetaan tapporahaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset