Kari Kulmala Turvallisuus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys

Nuorten riistanhoitomaksu puolittuu

Maa- ja metsätalousministeriö esittää, että nuorten, alle 18-vuotiaiden metsästäjien riistanhoitomaksu puolitetaan ensi vuoden alusta lukien. Tämä on erinomainen vastaantulo nuorille metsästäjille. Tällä toimella annetaan positiivinen signaali nuorison huomioimiseksi hyvän harrastuksen parissa. 

Viime vuoden lopulla eduskunnassa käsiteltiin riistanhoitomaksujen korotusta. Maa- ja metsätalousvaliokunnan kokouksessa esitin, että nuorilta ristanhoitomaksu puolitetaan ja muiden osalta esitys on hyväksyttävissä. Teimme yksimielisesti esitykseni johdosta valiokunnan mietintöön seuraavan lausumaehdotuksen:  

 ”Edellä esitetystä käy ilmi, että riistahallinnon kenttätason toiminta on rakennettu metsästysseurojen vapaaehtoistoiminnan varaan. Tämän toiminnan turvaamiseksi ja painottaen sitä, että metsästysharrastus on oleellinen osa suomalaista kulttuuria, valiokunta pitää välttämättömänä, että nuorten edellytyksiä harjoittaa metsästystä parannetaan kaikin tavoin. Sen vuoksi valiokunta pitää tarpeellisena, että metsästysharrastuksen jatkuvuutta edistetään myös nuorten riistanhoitomaksua alentamalla. Tällä toimenpiteellä viestitettäisiin myös yleisesti nuorten huomioon ottamista metsästysharrastuksessa ja heidän harrastusmahdollisuuksiensa parantamista. Valiokunta edellyttääkin, että hallitus antaa seuraavan valtiontalousarvioesityksen yhteydessä esityksen, jolla nuorten riistanhoitomaksua alennetaan.”

Vuonna 2016 metsästäjätutkinnon suoritti 10—14-vuotiaissa 893 ja 15—19-vuotiaissa 1 067 nuorta. Alle 18-vuotiaita riistanhoitomaksun vuosittain maksavia on noin 6 300 henkilöä. Rahallisesti tällä riistanhoitomaksun puolittamisella alle 18-vuotiailta on noin 120 000 euron merkitys budjettiin eli suomeksi sanottuna ei yhtään mitään siihen nähden, mikä merkitys päätöksellä on nuorille metsästäjille.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Oikean suuntainen päätös, mutta riittämätön. Riistanhoitomaksu pitäisi poistaa kokonaan, kuten myös kalastusmaksu. Nämä lupamaksut kurittavat liikaa köyhiä ja rajoittavat heidän mahdollisuuksiaan kannattavaan omavaraistalouteen.

Sanna Hakkyra

Riista on valtion eli meidän kaikkien yhteistä omaisuutta. Sitä hyödyntävät korvaavat saantonsa. Samoin kalastuksen hoitomaksuilla kustannetaan uudet istutukset. Reilu peli,ei saalis välitä minkä ikäinen sen listii.

Sanna Hakkyra

Riista on valtion eli meidän kaikkien yhteistä omaisuutta. Sitä hyödyntävät korvaavat saantonsa. Samoin kalastuksen hoitomaksuilla kustannetaan uudet istutukset. Reilu peli,ei saalis välitä minkä ikäinen sen listii.

Raimo Hakala

Siniset tekevät päätöksiä 1000 nuoren metsästysmaksun alentamisesta .Tällä verovarojen siirrolla ei ole mitään tekemistä köyhien nuorten harrastuksen kanssa.Sillä metsästys ei ole köyhien harrastus. Mutta tietysti se on keskustan kannattajille ojennettu lahja ministeri salkuista.

Ja tekivät pikapäätöksen hajoittaa puolue.Perussuomalaiset jonka mandaatilla edellisissä eduskuntavaaleissa pääsivät eduskuntaan. Ja"Suomen mallin" mukaan saivat jäädä hallitukseen? Sinisinä jotka eivät ole koskaan olleet vaaleissa omana puolueena. Miten tämä on mahdollista noin perustuslainkin kannalta? Luetaanko perustuslakia niin, että pääministerin ei tarvitse siitä välittää, kun hän hajonneen hallituksen uudelleen kasaa ilman vaaleja? Demokratiassa sitä kutsutaan kansanvallan anastukseksi.Ja mitä sanoo perustuslaki henkilöistä jotka loikkaavat kesken vaalikauden toisiin puolueisiin ja pettävät näin äänestäjänsä JOTKA ÄÄNESTIVÄT HENKILÖÄ PERUSSUOMALISTEN VAALILUPAUSTEN POHJALTA?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eipä minulla tätä mitään vastaan, mutta budjettivaikutus on noin 120 000 euroa, sillä tuo koskee 6300:n joukkoa. Toinen asia on, että ennemmin tuo useimmiten menee vanhempien maksettavaksi...

Mutta siitä vaan.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Olet Niko laskenut paremmin kuin minä. Totta kai lopullinen summa on noin 120000 euroa. Tähän summaan ei tietenkään kuulu muut metsästykseen liittyvät kulut kuin tuo riistanhoitomaksu. Korjaan blogiin summaksi 120000 euroa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"eli suomeksi sanottuna ei yhtään mitään siihen nähden, mikä merkitys päätöksellä on nuorille metsästäjille".

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kyseessä ei ole riistanhoitomaksu,vaan byrokratian ja konttoreiden ylläpitomaksu !

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sieltähän tuli melko tyhjentävä kommentti!

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Ei nyt sentään. Riistanhoitomaksuun kuuluu muun muassa vakuutus.

Toimituksen poiminnat