Kari Kulmala Turvallisuus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys

Syö särkeä – vaan mistä sitä saa?

Ympäristömyrkyt ovat vähentyneet kotimaisessa kalassa, käy ilmi tuoreesta Luken tutkimuksesta. Suomessa on vesistörikkaana maana runsaasti luonnonkalaa, ja sen käyttöä voi ja tulee lisätä turvallisesti.

Samassa uutisoinnissa kerrotaan, että useimmissa kotimaisissa kaloissamme on erittäin vähän ympäristömyrkkyjä. Näitä kaloja ovat muun muassa siika, muikku ja särki sekä merialueiden ahven, kuha ja made. Tunnettua on myös, että suomalaisen luonnonkalan käyttö tuo kansanterveydellisiä hyötyjä, minkä lisäksi sillä voidaan lisätä lähiruoan tarjontaa esim. kouluissa sekä edistää kalataloutta. Luonnonkalojen kulutus niin ikään poistaa vesistä ravinteita. Mutta mistä saan särkeä ruokapöytään?

Viime aikojen uutisointiin on noussut särkikalojen poistokalastus. Esim. Vaalan Rokuanojasta poistettiin satoja kiloja särkeä kompostiin. Samaa on kuultu myös muualta Suomesta. Särkeä on vesistöistä poistettu, mutta se menee joko jätteeksi tai minkin ruuaksi. Voinen kysyä, että miksi?

Särki on herkku kiinalaisille ja ranskalaisille, mutta Suomessa se päätyy siis jopa kompostiin. Kun itse vertaan purkkisardiinin tai purkkitonnikalan makua särkeen, voin haastaa monen kulinaristin testiin. Särki on mielestäni jalokala, eikä sen kuuluisi olla millään muotoa kompostoitavien tuotteiden listalla.

Särkikalan jotkut luokittelevat roskakalaksi koska se viihtyy rehevöityneissä vesissä. Rehevöitynyt vesi pitää puhdistaa. Siihen toimeen sopiva kala on juuri särki. Emme voi siis sivuuttaa särkeä, koska se kuuluu olennaisesti ravintoketjuun ja vesistöjen kalakantaan.

On särkeä toki Suomessa jalostettukin, mutta uutisointi on jäänyt kompostoinnin varjoon. Sardiini on kelpo kala, mutta särki on paljon jalompi. On maita ja ravintoloita, joissa särjen arvo ymmärretään. Suomessa pitäisi mielestäni ehdottomasti tehdä kaksi asiaa. Ensinnäkin, särki tulisi ymmärtää paremmin hoitokalastuksena poistettavana kalana. Toiseksi sitä pitäisi jalostaa paremmin vientituotteeksi. Molemmat edellä mainitut toimenpiteet ovat mahdollisia ja niitä pitäisi valtion myös tukea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kyllähän noissa rehevöityneissä vesissä on metyylielohopeaa sen verran runsaasti, että mm. Itä-Suomen Yliopiston mukaan olisi vain parempi välttää syömästä näiden kaloja.

Sinänsä särki on kyllä ihan syömäkelpoinen kala kylmien vesien aikaan, mutta kesällä tuppaa olemaan täysin kelvoton ja mudanmakuinen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Särki on jalostettuna hyvän makuinen ympäri vuoden. Nyt kuulin että myös muita särkikaloja on alettu jalostaa , se on kotimaista ja hakkaa tonnarin mennen tullen.

https://www.jarkisarki.fi/

Mukavia ihmisiä tuolla, jos haluatte "suut magiaks" niin kannattaa kokeilla.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Särkeä ja muita kaloja osataan Suomessa valmistaa, jos niin halutaan. Tärkeintä olisi saada meidät maistamaan edes kerran särkeä, niin ennakkoluulot kalaa kohtaan vähenisivät.

Sanna Hakkyra

Keväistä kirkkaan veden kutusärjestä jota nousee kuin hopeista köyttä, saa parhaat kukot ja koko vuoden kalasäilykkeet.upea raaka-aine!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Särkeähän saa Suomesta melkein mistä vaan. Onki käteen ja rannalle.

Toni Rintala

Viimeksi saatiin saavillinen affenia, mut ei yhtään särkeä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mäskää onkipaikkasi etukäteen, niin saat särkikalat parveilemaan ruokapaikalle.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Vallankumouksellinen idea: jos kerran särki on kirjoittajan mielestä gourmet -herkku jolla on kaupallista potentiaalia vientituotteeksi, niin kirjoittaja voisi vaikka perustaa yrityksen ja ryhtyä viemään särkeä sen sijaan että kertoo miten jonkun muun pitäisi tehdä se veronmaksajan tuella.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vastaavasti jos haluaa vähäpäästöisiä autoja niin siitä sitten tehdasta perustamaan. Tai jos kannattaa hävittäjälennoston uusimista on syytä rakentaa ne itse. Moottoriteitä on turha esittää ellei ole itse valmis niitä rakentamaan. Jne.

Särjestä saisi oivan vientituotteen purkitettuna niin että ruodot pehmenevät tai jauhettuna, joka tapauksessa tehtynä helpoksi. Ihmiset ostavat kassilohta koska se on valmis uuniin tai pannulle pantavaksi, tai silakkafileitä. Epäilen että särjen fileoiminen ruodottomaksi ei käy kovin helposti, jos kävisi ne fileetkävisivät myös kaupaksi.

Ostin eilen purkillisen virolaista kilohailia säilykkeenä. Se oli paitsi halvempaa kuin vieressä olevat makrillit ja sardiinit, myös erinomaisen makuista. Kilohinnaksi tuli noin 12 euroa. Suomessa se menee minkinrehuksi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Voi toki olla että minulla on puutteita niin kalaston kuin kalastuksen tuntemuksessa, mutta olen ollut siinä käsityksessä, että särki eroaa esim. kilohailista sen verran, että sen prosessi säilykkeeksi on tehottomampi ja kalliimpi, ja siksi sen kaupallistaminen on hiukan isomman mutkan takana.

-> Nykyisten särkisäilykkeiden hinnat näkyvät olevan siellä 30-40€/kilo. Ei kun vakuuttamaan asiakasta, että se on vaikkapa sitten mainitsemaasi kilohailiin verrattuna kolminkertaisen hinnan arvoinen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

Oliskohan tuossa kyse myös volyymista, särkeä tehdään pienissä erissä pienten tuottajien toimesta.

Toki tuossa on eroja, kilohailia ei tarvitse esimerkiksi suomustaa kuten särkeä. Mutta kun saa automatisoidusti (?) suomut ja totkot pois, ne ruodot pehmenevät purkissa ja häviävät murekkeeseen.

Kuten edellä kerrottiin, joissain maissa särki on gurmeeta. Esim. meillä hoitokalastetaan yhtä järveä ja pari kertaa vuodessa sieltä saa hakea ämpärissä tuoretta kalaa niin paljon kuin jaksaa kantaa. Yleensä hakijoina on maahanmuuttajia, paikallisia ei kiinnosta. Asennekysymyskin kun ilmainen ruoka ei kelpaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #8

Varmasti noin. Toki se volyymikysymys tulee käsittääkseni vastaan myös raaka-ainepäässä. Vai saako särkeä troolin kerrallaan jostakin? Se taas helposti vie skaalaedut koko tuotantoketjusta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

Olet varmasti oikeassa, hyvä pointti. Järvissä se troolaaminen on "käsipeliä" ja raaka-aineen saanti on vähäisempää eikä niin kustannustehokasta. Tuo voisi toki parantua jos kysyntää olisi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jos keväällä en siikaa saa niin iso särki kelpaa kraavikalaksi leivälle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tässä on nyt jälleen yhtenä lähtökohtana, että kansalaisia lähdettäisiin opettamaan syömään särkeä. En oikein tiedä minkä ruoan tai raaka-aineen kohdalla se olisi onnistunut Suomessa tai muualla.

Ranskaan ja vaikkapa Kiinaan ero löytynee vaikkapa vanhasta vitsistä, jossa todetaan: "kiinalaiset syövät kaikkia nelijalkaisia paitsi pöytiä, kaikkea, mikä lentää paitsi lentokoneita ja kaikkea, mikä ui paitsi sukellusveneitä."

Säilynyt ruokakulttuuri Ranskassa on samankaltainen eli kaikki hyödynnetään. Esimerkiksi eläinten kohdalla tämä ilmenee sisäelinten yms käytössä.

Suomessa tätä on toki joskus ilmennyt, mutta se on suurelta osin hävinnyt. Voi olla, että yhä useamman ollessa kiinnostunut ruoasta, jotain tästä vielä palaa.

En oikein näe, että on muuta tapaa kuin se, joka osin jo on käynnissä, eli kokit ja ruoasta intoilijat kiinnostuvat ja alkaa tulla maistuvia ruokia. Tuo Järki Särki tekee jo hyvää työtä kaupan hyllylle tuotuna.

Särki ja muut tuollaiset kalat löytävät tiensä ruokapöytään vain maun kautta. Tämä vaatii innostuneita ruokaihmisiä eikä synny tuilla.

Hauen osalta ollaan menossa jo parempaan suuntaan. Itse taannoin ostin mökille Kenneth Oker-Blomin kirjan 100 haukireseptiä, niin syntyy uusiakin ruokia vanhojen lisäksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suosittelen viereen Janne Raution teosta "Suomalaista villikalaa" ja erityisesti Matti Särömaan "Kalamiehen keittokirjaa". Jälkimmäistä löytyy divareista, ensimmäistä kirjakaupoista.

http://nemokustannus.fi/kirjat/suomalaista-villika...

Suomalaiset "opetettiin" juuri syömään sirkkoja ja nyhtökauraa. En yhtään ymärrä asennetta, että särkeä ei tulisi puffata ja sen tuotantoa tarvittaessa tukeakin alkuun.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Täällä Helsingissä silakka syö nyt hyvin litkaan Lauttasaaren sillalla. Samassa kalapaikassa lähinnä aasialaiset ottavat talteen myös kaikki muut kalalajit mitä saavat. Kuten jo aikaisemmin on todettu, kaikkea suomalaista kalaa voi syödä jos vain niin haluaa.

Käyttäjän OrvoMarjamki kuva
Orvo Marjamäki

Särkifood Oy sieltä sitä saa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Itse en käsitä termiä roskakala. Kyseessä on ihmisten asenneviasta ja vanhoista käsityksistä. Mitään järkeä ei ole kalaa kompostaa, ei edes särkeä.

Samalaisia asenteita on havaittavissa petoja kohtaan Suomessa. Ne eivät perustu järkeen, tyhmyyteen kylläkin.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Niissä "roskakaloissa" on paljon ruotoja ja osa maistuu mudalta. Ruotoiset pitää vaan osata käsitellä, mutta jälkimmäiset??

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Lahnaa ja särkeä: https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/pirkka-saar-ka...
Hintakin on aika kohdillaan. 3 eurolla kahden hengen annos. Suursyömäri vetelee toki tuon yksinkin. Löytyy myös ilman pinaattia.
Tämäkin on aika ok, vaikka onkin suotta miksattu seitiä mukaan: https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/apetit-sarkise...

Suurtalouksiin: https://www.lagerbladfoods.fi/tuote/8219-sarkipihv...

Norjalaiseen tapaan makkaran tapaiseen pötköön pakattua kalamassaa tai valmista kalapihvi’taikinaa’ ostaisin mielelläni.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Kiitos Esa näistä lähteistä!

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

En tiedä onko Kulmala asioinut, mutta Turusen järvikala myy Kiteen torilla perjantai-aamuna 8-10 myös purkkisärkiä ihan tonnikalaan verrattavilla hinnoilla ja todella hyviä ne minusta ovat olleet.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

En ole itse ostanut torilta kalaa, mutta olen saanut Turusen kalaa muualta. Maku ja laatu on erinomainen. Voin suositella!

Toimituksen poiminnat