Kari Kulmala Turvallisuus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys

Osta suomalaista lähi- ja luomuruokaa

Maatiloja kehitetään ja investoinnit kasvavat koko ajan, joten sen myötä myös maatalouden tulevaisuuden ennustettavuuden merkitys korostuu entisestään. Mielestäni maatalous on edelleen tulevaisuuden ala, mutta kaikkia omenoita ei uskalla enää laittaa samaan koriin. Ei kannata keskittyä pelkästään yhteen tuotantosuuntaan. Kuluttajien pitää myös ymmärtää, että maatalouskriisi ei ole viljelijöiden itsensä aiheuttama. Sitä ovat edesauttaneet muun muassa EU:n maitokiintiöistä luopuminen sekä tietenkin Venäjän pakotteet.   

Suomalaiset haluavat syödä suomalaista lähiruokaa ja ovat valmiit maksamaan siitä vaikka hieman enemmän. Suomalainen tuote on kunnossa, eikä juuri kukaan kyseenalaista sen laatua. Tämä on tullut selvästi esiin, kun olen keskustellut ihmisten kanssa erilaisissa tapahtumissa. Mikäli esim. maidon litrahintaa nostettaisiin kaupoissa kymmenen senttiä, ei sillä olisi kulutuksen kannalta kovin paljon merkitystä. Mikäli tämä korotus annettaisiin suoraan alkutuottajalle, sillä olisi todella iso merkitys. 

Taloudellisesti terveellä pohjalla toimiva maatalous turvaa meille huoltovarmuuden ja pystyy tuottamaan kestävästi lähi- ja luomuruokaa. Luomuruuan osalta vaalipiirimme on koko Suomessa suunnannäyttäjä. Luomutuotanto kasvaa joka vuosi. Luomualan onnistuneita esimerkkejä pitäisikin nostaa entistä enemmän esiin, sillä tämä kannustaisi luomutuotantoon siirtymistä ja lisäisi samalla tuotteiden menekkiä. Ostajahan lopulta tekee päätöksen, mitä hän syö ja mihin hintaan.

Luomuvalvonnan ohjeistuksessa on paljon vielä kehittämisenvaraa. Tällä hetkellä valvonnan toteuttajilla on liikaa tulkinnanvaraa ja valvonta vaihtelee eri puolilla maata. Luomuvalvonnan tarkastuskerrat sekä -maksut eivät ole tasapuolisessa suhteessa tavanomaisen maatalouden kanssa.   

Luomualan vuonna 2013 julkaistun kehittämisohjelman kaltaiselle ohjelmalle on tilausta myös jatkossa ja ohjelmalle tulisikin olla ihan oma budjettinsa. Viestinnän ja erilaisten kampanjoiden myötä tulisi nostaa luomun kuluttajatietoisuutta. Luomun käyttöä kuntien ja kaupunkien ammattikeittiöissä lisäisi luomun näkyminen myös niiden ruokastrategioissa. 

Kansainvälisillä markkinoilla on runsaasti kysyntää erilaisille luomutuotteille. Hong Kongissakin maksettaisiin yhdestä luomuna tuotetusta kananmunasta jopa kaksi euroa kappaleelta. Valitettavasti tämä ei suomalaisia tuottajia kiinnosta, rahtikustannuksiin vedoten.

Luonnontuoteluomun sertifiointia pitäisi helpottaa ja lisätä tuotekehitystä, myös vientiä ajatellen. Byrokratiamme ei saa olla tässä esteenä. Byrokratian purkutalkoiden ohessa tarvitsemme paljon helpotusta myös lähiteurastukseen ja suoramyyntiin liittyen. Työtä riittää koko tuotantoketjulle, alkutuottajasta päättäjään saakka.

Kari Kulmala, kansanedustaja (sin) Rääkkylä
maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja

Julkaistu: Savon Sanomat sekä Karjalainen 31.10.2018

    
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Pitäisi miettiä, kuolevatko ihmiset Suomessa nuorempina kuin verrokkimaissa tai maataloutta harjoittavissa maissa ympäri maailman. Jos ihmiset kuolevat Suomessa keskimäärin vanhempina kuin verrokkimaissa, tai maataloutta ympäri maailmaa harjoittavissa maissa, voitaisiin asettaa hypoteesi missä tutkittaisiin ruuan laadun osuutta kuolleisuuteen.

On tietysti hienoa kehua suomalaisen elintarvikeketjun ylivoimaisuutta suhteessa muun maailman vastaavaan. Mutta onko se totta? Ja, pitäisikö erittäin kalliissa perustarpeiden maassamme (ruoka, asuminen) ruuasta maksaa vieläkin enemmän? Mielestäni Ei. Esim. ainoa pieni valonpilkahdus elintarvikekaupassa, Lidl tuottaa laadukasta elintarviketta myyntiin niin Suomesta kuin muualtakin. Halvemmalla.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Eero; Olisiko parempi, että ruokamme tuotetaan muualla ja se on meille ehkä halvempaa vai tuetaanko suomalaista ruokaa ja ruuantuottajia?

Ruuantuotannon siirtyminen muualle tarkoittaa myös maaseudun autioitumista entisestään ja huoltovarmuuden loppumista.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kuten aiemmin totesin, suomalaisen ruuan pitäisi olla halvempaa suomalaisille. Ei kalliimpaa.

Käyttäjän MikkoSauren kuva
Mikko Sauren

Mielelläni ostaisin suoraan tilalta niin lihat, jauhot kun vihanneksetkin. Olenkin seurannut paikallisia tiloja sekä suoraan heidän sivuiltaan tai sosiaalisen median lähiruokaringeistä. Minulle ostopäätökseen vähemmän vaikuttaa tuotteen luomuus kuin sen hinta ja saatavuus. Toistaiseksi kuitenkin on tila tuotteet jääneet ostamatta. Kotimaisuus on valtti kunhan ei tule kusetuksen maku.

Tämä yhtälö kun ei minulle oikein avaudu. Jos kaupan hinnasta ottaa pois logistiikan, pakkaamon ja ne kaupan kuulemma hävyttömät katteet niin miten on mahdollista että poikkeuksetta suoraan tilalta ostettaessa kotimaiset tuotteet ovat kalliimpia kuin kaupasta? Enkä puhu nyt muutamista prosenteista vaan ihan hävyttömästi kalliimpia.

Jos suoramyyntiä halutaan elävöittää niin kyllä hinnassa pitää näkyä tämä myös. Ruoka on jo nyt Suomessa ihan hävyttömän kallista niin en 4 hengen perheellisenä halua maksaa vielä enemmän pelkästä syyllisyyden tunnosta. Kyllä minä syön sitä tarjousmakkaraa ihan hyvällä omallatunnolla jo nyt mistä sen halvimmalla saan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

"Luomu- ja lähiruoka"= kovemmat katteet.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Kuten ensimmäisessä viestissä totesin; Ostajahan lopulta tekee päätöksen, mitä hän syö ja mihin hintaan.

Meidän päättäjien tulee toima niin, että suomalaiset voivat ostaa suomalaisia tuotteita ja samalla tukea suomalaisia alkutuottajia.

Toimituksen poiminnat