Kari Kulmala Turvallisuus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys

Rajoitettu ajo-oikeus maaseudulle

V8-moottorin ääni on monen mielestä se ainut oikea ääni, niin myös minun.

Eräät puolueet olisivat kieltämässä jopa polttomoottorilla toimivan auton äänen. Perusteena tälle he kertovat olevan ilmastonmuutoksen estämisen. On kuitenkin hyvä tietää vähän faktoja asiasta, eikä langeta heti hysteriaan.

Suomen osuus kaikesta maailman fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuvista hiilidioksidipäästöistä on vain 0,14 prosenttia. Suomen vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat yhteensä 56 miljoonaa tonnia, kun esimerkiksi Intian päästöt ovat 2,5 miljardia tonnia. Jotain suhteellisuudentajua siis keskusteluihin.

Meillä kaikilla ajo-oikeus loppuu jossain vaiheessaMonesti se johtuu omasta terveydentilasta, ei niinkään ikävuosista tai ilmaston lämpenemisestä. Kun ajo-oikeus loppuu, tulee heti mietittäväksi, miten normaalit arkitoimet hoidetaan. Miten onnistuvat normaalit asioinnit, kaupassa ja terveyskeskuksessa käynnit?

Yhdeksi keinoksi ehdotan rajoitettua ajo-oikeuttaEhdotus ei ole uusi, mutta sen toimivuutta ei ole vielä riittävästi tutkittu. Siinä iäkäs kuljettaja voisi ajaa tuttua ja turvallista tietä asunnoltaan kauppaan, apteekkiin tai terveyskeskukseen, mutta ei enää isompiin kaupunkeihin. Tämä mahdollistaisi hänen asumisensa edelleen maaseudulla.

Kuljettajan terveydentilan arviointi tulee olla jatkossakin aina lääkärin tehtävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Hmm... Mites tuo mopoauto ja mopokortti? Olenko väärässä, että uuden kevytautolain myötä "vanhuksetkin voisivat jatkaa hurjastelua kevytautolla?

Hyvän aiheen nostit taas esille!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Turhaan huolit. Kukaan ei ole kieltämässä autoja. Ainoastaan ON EHDOTETTU että UUSIEN polttomoottoriautojen MYYMINEN voitaisiin mahdollisesti kieltää vuoteen 2030 mennessä. Aina saa antaa ehdotuksia, mutta toinen asia on se että meneekö se läpi hallituksessa. Lisäksi on kysyttävä tarvotseeko myyntiä kieltää, on nimittäin todennäköistä että polttomoottorikäyttöisten autojen valmistaminen loppuu jo ennen vuotra 2030. Jo nyt useat automerkit ovat siirtyneet valmistamaan hybrideja, joiden yksi etu on hiljaisuus ja bähäpäästöisyys. Ketkään muu kuin media ja ehdotuksen vastustajat eivät ole puhuneet autojen täysikiellosta. En silti pistäisi pahaksi vaikka tälläinen myyntikielto tulisi voimaan, se ei estä ketään kuitenkaan ajamasta vanhoilla polttomoottoriautoilla niin kauan kuin ne suinkin toimivat ja ovat korjattavissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset